Bemutatkozás

A Pannonhalmi Szemle a Pannonhalmi Főapátság évnegyedes folyóirata. A lap érdeklődési körének sokszínűsége és kulturális nyitottsága miatt is elődjének tekinti az 1926 és 1944 közötti „régi” Pannonhalmi Szemlét.

Amikor 1993 tavaszán elindult a lap új folyama, az alapító Várszegi Asztrik főapát úr célja nem az volt, hogy a hagyományos értelemben vett „felekezeti” lapok számát gyarapítsa, hanem a párbeszédnek olyan lehetőségét kívánta felkínálni, amely – a II. vatikáni zsinat sugallatának megfelelően – a kultúrát elsősorban nem missziós területnek tekinti, hanem önértékkel rendelkező szellemi valóságnak, amely az egyházakat legalább oly mértékben kötelezi értékbefogadó nyitottságra, mint értékközvetítésre. Ezért a Pannonhalmi Szemle olyan sajátos feladatot vállalt magára, amely (éppen azáltal, hogy ezeken a mára egyre nehezebben áthágható határokon kíván felülemelkedni) mind az egyházi, mind a kulturális kiadványok között sajátos helyet jelöl ki számára. A humán értékek (elsősorban filozófia, teológia, művészetelmélet és -történet, pszichológia, zene és pedagógia) befogadására nyitott értelmiség tagjainak békés és valódi párbeszédét kívánja szolgálni a napi politikát meghaladó kontextusban.

Az egyes lapszámok a reprezentatívnak számító nyitószöveggel kezdődnek, utána a tanulmányblokk következik, amelyhez minden esetben műelemzések is tartoznak. Ezt a könyvszemle, valamint a bencés spiritualitás hagyományból merített rövid meditáció egészíti ki. Mindehhez járul a kortárs alkotók műveit közlő versek rovat.

Az egyes számok tematikus voltából következik, hogy a Pannonhalmi Szemlében megjelenő írások és fordítások felkérésre, és gyakran kifejezetten az adott lapszámba készülnek. A szerkesztők a témák megválasztásában próbálnak reagálni azokra a kérdésekre, amelyek olvasóinkat, a minket körülvevő világot foglalkoztatják. 2018 óta az első lapszám témája azonos a főapátság azévi kulturális-spirituális témaválasztásával, ilyen módon előzetesen felüti és megadja a főapátsági évad alaphangját.

A Pannonhalmi Szemlét szerzetesek és világiak együtt szerkesztik.
A lap 2001-ben "Alkotóközösség" kategóriában Pulitzer-díjat kapott, 2002-ben pedig meghívták, hogy szerepeljen a frankfurti „Central and Eastern European Online Library” (www.ceeol.com) honlapján is.

 

A lap megvásárolható a főapátság pannonhalmi boltjaiban, a Szent István Társulat könyvesboltjában és az Írók boltjában. A Szemlét árusító könyvesboltok száma folyamatosan bővül.

Információ és megrendelés:

9090 Pannonhalma, Vár 1.
telefon: (96)570-129
e-mail: kultur@osb.hu

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!

2024. phszemle.hu Minden jog fenntartva!