Kedves Olvasóink és Előfizetőink,


Megjelent a Pannonhalmi Szemle téli száma, melynek témája:

határok


Részletes tartalomjegyzéket az „Aktuális szám” menüpont alatt talál.


Ízelítõ legfrissebb számunk öt írásából:

"Maximosz tanítása összekapcsolja a két (jelenvaló és azon túli) világot, amelyeknek õ egyaránt polgára, s melyek határán áll, mindkettõt látva. Arra emlékeztet ezzel, hogy valójában mi is mindig ilyen határon állunk, és arccal a Hitvalló mutatta irányba kellene fordulnunk."
VASSÁNYI MIKLÓS

 

"A teremtés elõtt e végtelen Léten kívüli valóság nem létezik, minthogy egyáltalán nem létezik semmi külsõ, hiszen e végtelenséget semmi sem határolja kívülrõl. A végtelennek nincsen másik oldala, végtelenül "egyoldalú"."
TATÁR GYÖRGY

 

"Határ nélkül a határtalant egyáltalán nem lehetne felfogni vagy elgondolni. Ezért írja le Platón is hasonlatokban, képekkel, mitikus történetekkel. Ha ugyanis az ember egyenesen a Napot nézi, magát a jót, amiben - határok között - minden részesül, elfeketedik a szeme."
HANNES BÖHRINGER

 

"Az ember alkalmazkodása nem egyszerûen ingerekre adott veleszületett vagy tanult és begyakorolt reflexes, ösztönös válaszokból áll. Az ember alkalmazkodását elsõdlegesen a dolgok jelentésérõl, értelmérõl kialakított képe vezérli. Hogyan alakítjuk ki ezt a képet belsõ világunkban? "
CSUHAI KLÁRA

 

" A határátlépés egyik legizgalmasabb formája a hagyományosnak tudott színpadi szerepkörök megszabta keretek figyelmen kívül hagyása. Ez a virtuális határátlépés sorsokat, tragikus és/vagy komikus élethelyzeteket teremt, s amióta színház létezik, ez a színpadi hatás egyik legfontosabb eleme. "
KARSAI GYÖRGY 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The parts marked with ’*’ are obligatory!

2019. phszemle.hu All rights reserved!